AL QURAN ONLINE

Listen to Quran

arah kiblat

Sabtu, 19 September 2009

Apa nak buat dengan duit Royalti Minyak

ne pendapat aku saja...
sebagai rakyat kelate yang hidup di perantauan.. kalau lah kerajaan kelantan dapat royalti minyak harap harao dapat lah buat jalan dua lorong dari sempadan Kelate/Pahang.. Kelate/Perak dan Kelate/Terengganu Kito.. bagi keselesaan kepada pengguna kelate menggunakan jalan 2 lorong pula tanpa tol... Tol menyusahkan dan mengayakan syarikat je.. yang sengsara rakyat..
besarkan lah jalan sedia ada tu tak payah buat jalan baru... sebab rezab jalan luas.. boleh buat 2 lorong kiri kanan.. InsyaAllah..

Najib diminta percepatkan bayaran Royalti minyak Kelantan.-Nik Aziz

Najib diminta percepatkan bayaran Royalti minyak Kelantan.-Nik Aziz
Mohd Nor Yahya
Fri | Sep 18, 09 | 2:08:38 pm MYT
KOTA BHARU 18 Sept: Menteri besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa kerajaan pusat pimpinan Datuk Seri Najib Abdul Razak mempercepat pembayaran balik sejumlah RM1 Bilion hasil royalti minyak milik negeri itu.

Bercakap ketika menyampaikan kuliah mingguan di Dataran Ilmu pagi ini, beliau berharap ia dapat disegerakan kerana tiada sebab untuk kerajaan memperlewat bayaran royalti memandangkan ia adalah dari dari Petronas dan bukannya dari dana kerajaan pusat.

"Saya amat berharap Najib dapat mempertimbangkannya untuk disegerakannya, peruntukkan pusat kepada kerajaan negeripun beliau dapat beri inikan pula duit secara terang-terang adalah milik Kelantan,jadi tiada sebablah beliau nak perlengahkan lagi." katanya.

Tuan Guru juga turut memanjatkan doa kepada Allah swt dan turut diaminkan lebih 5000 yang hadir di kuliah mingguan tersebut agar membuka pintu hati Perdana Menteri supaya mempercepatkan pembayaran royalti minyak milik kerajaan Kelantan tersebut.

Sebelum itu, Nik Abdul Aziz turut merasmikan pelancaran Tabung Pelancaran Program pembiayaan Pelajar Palestin di negara ini yang dianjurkan oleh Misi Cakna Palestin Kelantan.

Seramai 24 pelajar dari negara Palestin yang sedang melanjutkan pelajaran di Universiti tempatan yang menduduki pengajian di peringkat Ijazah Sarjana dan juga Doktor Falsafah telah dibiayai diantara RM500 hingga RM 2000 sebulan hasil sumbangan rakyat negeri Kelantan.

Sebelum ini,Misi Cakna Palestin telah berjaya mengumpul sejumlah RM1.4 juta dalam kempen Membantu rakyat Palestin yang ditindas oleh rejim Yahudi.

Turut hadir Timbalan Menteri Besar Kelantan,Datuk Ahmad Yakob,Setiausaha Badan Perhubungan PAS negeri,Mohd Zaki Ibrahim._mna_

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Kepada semua pembaca selamat menyambut hari raya aidilfitri... semuga ceria... bersama keluarga tercinta.. Maaf zahir dan Batin